Българска национална телевизия:Бебето от Горна Оряховица е било мъртвородено
Случката с битото от полицията на Цвтан Цветанов семейство Мустафови от град Кърджали ТУК.

вторник, 21 декември 2010 г.

"Бебето" на 17-годишното момиче от Горна Оряховица е родено мъртво, на 25 седмици

"Бебето" на 17-годишната от Горна Оряховица е родено мъртво

"Бебето" на 17-годишното момиче от Горна Оряховица е родено мъртво, на 25 седмици.

В това са единодушни и петимата лекари, участвали в съдебно-медицинската експертиза, предаде БНТ.


Експертизата се базира на аутопсията и множество химични и хистологични изследвания.

Обемът на цялата документация надхвърля 40 страници.

Заключенията на експертите са предадени днес на разследващите органи.

По информация на телевизията бременността на ученичката е била нежелана и не е била регистрирана никъде, момичето е криело този факт и от майка си.

От прокуратурата във Велико Търново съобщиха, че утре ще уточнят дали ще повдигнат обвинение към лекарите след анализ на данните от експертизата, записите от специални разузнавателни средства и разпитите на свидетели.

Въпреки че бебето е било родено мъртво, експертизата все пак съдържа данни за лекарска небрежност.


БГНЕС припомня, че при шумна операция бяха задържани на 1 декември четирима лекари в болничното заведение в Горна Оряховица "по подозрение в убийство на новородено бебе".

Арестувани бяха началникът на АГ отделението д-р Димитър Сотиров, акушер-гинеколозите Стефан Лазаров, Михаил Милатович и педиатърът д-р Катя Гецова.

По-рано на 28 ноември в родилното отделение на болницата постъпило 17-годишно момиче от Лясковец, което родило преждевременно.

Според директора на болница "Св. Иван Рилски" д-р Миролюб Кожухаров това е бил един нежизнеспособен плод.

Медицинският екип направил всичко възможно в продължение на 30 минути, но на практика не е имало никакви шансове.


Не може в този случай да се говори за мъртво родено дете, а за абортен плод от данните, които знаем, тегло около 600 г, 20-22 седмица на бременността.

Това каза тогава специално за БГНЕС д-р Иван Бичовски, Главен секретар на Българската асоциация по неонатология по повод случая с арестуваните лекари от болницата в Горна Оряховица.

Д-р Бичовски посочи, че първоначално е подадена некоректно информацията за случая, като че ли някой е искал да спечели от това злепоставяне на лекарите и тя е била подета неточно и от медиите.

Той е категоричен, че колегите му от болницата в Горна Оряховица са действали професионално, като отново, подчерта, че става дума за абортен плод.

Едно е начинът, по който е действало МВР по случая с лекарите, друго е реалността в конкретния медицински случай, допълни неонатологът.

За съжаление този случай с набеждаване на лекари и то по толкова некомпетентен и груб начин не е единично явление.

Създава се убеждението, че живеем непрекъснато в някаква реалност на полицейски разработки и то не само сред лекарското съсловие, констатира с тогава огорчение д-р Иван Бичовски.


След този случай от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов оповести специалните разузнавателни средства и разговорите на лекарите от горнооряховската болница.

Поредица от скандали и изказвания предизвика случаят, като бе поискана и оставката на министър Цветанов от главния секретар Димитър Ленков на Българския лекарски съюз (БЛС), тръгна и подписка в защита на арестуваните лекари.

После пък стана ясно, че вътрешният министър Цветан Цветанов почти сигурно няма да бъде разследван заради разгласените разговори между шефа на горнооряховската болница и лекари, които според неговата версия уговарят убийството на новородено, а председателят на ДСБ Иван Костов заяви, че ще иска неговата оставка, ако Цветанов се е направил на експерт по съдебна медицина и е пренебрегнал фактите без да има основания. /БГНЕС


Горна Оряховица / България

Няма коментари:

Публикуване на коментар