Българска национална телевизия:Бебето от Горна Оряховица е било мъртвородено
Случката с битото от полицията на Цвтан Цветанов семейство Мустафови от град Кърджали ТУК.

сряда, 22 декември 2010 г.

Костов:Медицинската експертиза е крита три дни

Костов:Медицинската експертиза е крита три дни

Иван Костов от името на ПГ на СК призова в началото на днешното пленарното заседание председателят на парламента Цецка Цачева да покани министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да дойде в НС и да прочете съдебно-медицинската експертиза за случая от Горна Оряховица, предаде парламентарният репортер на БГНЕС.

Експертизата е била готова още на 18 декември и 3 дена е крита, съобщи Иван Костов. Той не приема обяснението, че заинтересованите от властта не били я чели, че не им е била предоставена. В Синята коалиция още нямат официалния документ и ако "тя е в нашите ръце ще стане страшно", заяви Костов. В частни разговори лекарите са споделили, че са били притискани по времето, когато са изготвяли експертизата, каза Иван Костов. Ако не се затвори тази тема с изслушването на министъра, скандалът ще се разрази с нова сила през следващата година, предрече Костов. "Моето впечатление от снощи е, че здравният министър ни излъга", добави Костов. "В държавата всичко е скандал - единият покрива другия", оцени ситуацията синият лидер. Поради тази причина не могат да излязат истинските теми - като отклоняване на поканата ни за Шенген, примерно, коментира Костов. "Е, как ще влизате в Шенген, как ще ни пазите границите като най-големите контрабандисти ги пускате", цитира синият депутат реплики на европейски посланици, с които е говорил. "От властта се правят на луди, защото ги е страх", обобщи той.

С декларации за изслушване на вътрешния министър отново излязоха пред парламента от парламентарните групи на Коалиция за България, Синята коалиция и независимите депутати от РЗС. Минути след тях Цецка Цачева съобщи, че Цветанов ще се яви в парламента днес след обяд, за да бъде изслушан от народните представители. "Видяхме, че министърът е тук, той беше на предаване, уважи телевизията, което е хубаво, добре е да дойде и да уважи народните представители", заяви Костов от парламентарната трибуна. Според Костов, така ще се приключи една тежка ситуация в българския политически живот. "Трябва да се спре това МВР да посяга на всеки, който реши и да му лепи етикети. Това е изключително опасно за държавата България", заяви съпредседателят на Синята коалиция. По думите му, трябва да се "коригира драстично поведението на МВР да не се произвежда в Министерство на здравеопазването, прокуратура и съдебна медицина". Костов обясни, че накрая България ще се превърне в държава, в която вместо хората да гледат с доверие на министъра на вътрешните работи и да разчитат да ги пази – ще се страхуват от него.

Искането от три политически формации за изслушване на Цветанов започна тук, в Народното събрание, заяви с декларацията на Коалиция за България Ангел Найденов. Искането стартира с една декларация на група депутати-лекари, без тези от ГЕРБ, в която се изразяваше възмущение от публичното унижение към съсловието и продължи с изчитането на СРС-та от разговорите в болничното отделение в горнооряховската болница от министъра, припомни Найденов. СРС-та не могат да бъдат средства за натиск, да са фундаментът на полицейския произвол, посочи той. Лидерът на РЗС Яне Янев повтори от парламентарната трибуна част от вчерашните си аргументи, когато първи призова вътрешния министър да се яви пред депутатите и да даде обяснения. /БГНЕС

София / България

BgTimes.Net

Няма коментари:

Публикуване на коментар