Българска национална телевизия:Бебето от Горна Оряховица е било мъртвородено
Случката с битото от полицията на Цвтан Цветанов семейство Мустафови от град Кърджали ТУК.

вторник, 21 декември 2010 г.

Няма лекарска грешка в случая с мъртвото бебе в Горна Оряховица

©снимка:blsbg.com

Няма лекарска грешка в случая с мъртвото бебе в Горна Оряховица

Лили Ангелова

Бебето на 17-годишното момиче от Горна Оряховица е родено мъртво. В това са единодушни и петимата лекари, участвали в съдебно-медицинската експертиза съобщи за Дарик проф. Тодор Чернев - един от медиците, участвал в експертизата. По думите му няма данни за лекарска грешка. Припомням, че четирима лекари бяха задържани и разпитани, а прокуратурата във Велико Търново разреши да бъдат разсекретени СРС-та по случая, които вътрешният министър прочете пред депутатите в Народното събрание.

Заключенията на петимата медици, изготвили експертизата е че категорично не става въпрос за убийство на новородено – за което бяха заподозрени четиримата лекари от Горна Оряховица. Проф. Чернев заяви, че плодът е бил мъртъв още при раждането.

„Експертизата показа, че се касае за една укривана бременност нерегистрирана, на момиче на 16 години. И майката и бащата не са знаели, че момичето е бременно. И най-вероятно поради инфекция започва преждевременно раждане, което е почти аборт. Тя е имала болки около 20 часа, цялата нощ и на другия ден, и вече когато не издържа към 3.00 ч., когато е започнало и самото раждане, се обажда на Бърза помощ, те я транспортират и в 4.00 ч. ражда мъртъв плод”, обясни той.

Трудна ли беше тази експертиза?

Не, от медицинска гледна точка не. Доста елементарен случай, който се раздуха излишно.

Има ли съмнение за лекарска небрежност?

Не, от експертизите както на одита, така и на нашата комисия, няма такива данни.

От трибуната на парламента министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че бебето е умъртвено умишлено. „Това, което в момента ви прочетох, ако вие не можете да си направите извода какво се е случило в тази болница; как едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е дадено шанс и не са положени необходимите услия, аз само искам да ви пожелая едно: да не ви се случва подобен случай на вас или на ваши близки”, заяви тогава вътрешният министър.

Здравният министър Стефан Константинов след като чу СРС-тата пък заяви, че го е срам от лекарите в Горна Оряховица.

Сега, когато експертизата показва, че плодът е бил мъртъв при раждането и не е имало лекарска грешка, на ход е прокуратурата във Велико Търново, която трябва да съобщи дали ще бъде повдигнато обвинение към лекарите.дарик

Няма коментари:

Публикуване на коментар