Българска национална телевизия:Бебето от Горна Оряховица е било мъртвородено
Случката с битото от полицията на Цвтан Цветанов семейство Мустафови от град Кърджали ТУК.

сряда, 22 декември 2010 г.

Извършеното от Цветанов не е прибързване,а целенасочени действия за отвличане на вниманието

Проф. Милан Миланов:Къде в дебрите на системата на правозастрашителните ни органи потъна експертизата?

© Снимка: БГНЕС

Интервю на Петър Волгин с проф. Милан Миланов - МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ ТУК.

Днес едва ли Българският лекарски съюз (БЛС) ще вземе някакво решение по въпроса за отношението към изнесената информация от специални разузнавателни средства (СРС) от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов по случая с бебето на 17-годишната Боряна от Горна Оряховица, за което петорна медицинска експертиза установи, че е мъртвородено, заяви проф. Милан Миланов, председател на Централната етична комисия към БЛС. "Имаме вече създадена комисия от известни специалисти, която, след като се уверим, че така и неразбраната за мен, потънала някъде из дебрите на системата на правозастрашителните ни органи, тази експертиза никой не знае къде е, нито какво става с нея. Докато нямаме пълната документация, дотогава тази комисия няма да заработи, т. е. няма да отиде да направи проверка на място и след това ща кажем своето мнение, което надявам се, че няма много да се различава като чиста медицина от експертизата, направена от дълбокоуважаваните от мен колеги в този момент", каза проф. Миланов. Това е мое лично мнение и едва ли в обществено политически план БЛС може да има мнение, което да е меродавно, уточни той. "Ние сме пряко засегнати от цялата тази мръсотия, която се изля върху нас и неправомерните действия на полиция, на прокуратура и т. н. За съжаление България и в хуманитарна криза. Това е кризата на недоверие между общности, между професионални общности, между съсловия, междуетнически. Всеки с всеки воюва и има една групичка, величаеща себе си политици, която се опитва да властва на тази почва. Това е пагубно за тази държава", посочи председателят на етичната комисия към БЛС.

За него извършеното от Цветанов не е прибързване, а целенасочени действия за отвличане на вниманието. "Вижте на какво сме разделени, има ли някой, който не е разделен на нещо. На тази база изключително добре се властва. Само че тази държава няма бъдеще. Ние някак си ще глътнем икономическата криза, някак си ще я преодолеем. Европа излиза, ние покрай нея като бедни роднини ще излезем и ние, може би след 5 години. Проблемът е в друго - в тази хуманитарна криза не може да просъществува повече тази държава, ние сме горе-долу на нивото на римската империя преди варварите да й скъсат ... знамената", смята той.

Това, че министър Цветанов оспорва петорната медицинска експертиза заради разминаване с данните от СРС-тата, показва за пореден път, че този човек не си е на мястото, твърди проф. Миланов. "Той може да дава мнения относно работата на неговите хора ... Той продължава, вместо да си кротне някъде тихо, в някакво ъгълче там да се маскира и да си трае и да дойде времето, в което да каже: "А, бе, извинявайте, нещо тук малко попреувеличихме, действително едни между 50 и 60-годишни хора лекари, те не може сега така да им пращам онези, озъбените, със "Стой на място, ще те гръмна, лягай на земята, ще ти туря белезниците!" и т. н." Той продължава да говори! Това вече не е наглост, това говори за някаква друга степен, с която се характеризират някои централно-мозъчни заболявания. Това вече не може да се търпи! А ако дойде чуждестранна експертиза и каже още по-ясно и категорично от нашата експертиза за какво става дума? Ние какво ще чакаме - изборите за президент ли, за да му угодим на него?", възмути се той.

"Искам да му задам следния въпрос: от кого е постъпило оплакване, на базата на което моите колеги са подслушвани - от момиченцето, от майка й и баща й, от кого? Той обвинител ли е?", пита председателят на етичната комисия към БЛС. Според него в СРС-тата са записани разговори между лекари. "Тези хора не знаят ли, че ние живеем с нашите болни, с нашите грижи за тях, с нашите недомислия, с нашите успехи, с нашите неуспехи? Те не знаят ли, че ние непрекъснато колегиално говорим за всички неща, които се случват? Не, не знаят!", категоричен бе той.

За мен ролята на министъра на здравеопазването е още по-лоша, каза още проф- Миланов. "Защото той много театрално ми се държеш с две ръце за главата, когато неговият началник вицепремиер така, с придихание, по Станиславски, цитираше СРС-тата, след това каза, че го е срам от българските лекари, а сега искам той да чуе, че аз изпитвам омерзение към него. Омерзение, не срам. Защото да се откажеш от лекарското в теб, това значи да се откажеш от майка си и баща си, това значи да се откажеш от вярата си. Това значи, че ти си забравил какви си ги дрънкал в операционната. Много бързо стана политик този човек. За мен неговото отношение е много по-лошо, отколкото на Цветанов. Хайде, Цветанов ще кажем там: а, бе той ченге сега, той полицай, той не разбира, той не знае сега, неговата работа ... Но нашият човек ужким, нашият, който до преди 2 месеца беше заместник-председател на лекарския съюз, какво е неговото поведение? Той не може ли да го дръпне настрана, те там не си ли приказват в този Министерски съвет или слушат единодушно и единогласно какво казва някой? Не може ли да го дръпне и да му каже: "Чакай малко, бе, спри малко, моля те! Спри малко, бе, дай да видим за какво става дума първо, бе. Моля те, недей! Недей, ще станем за резил!" Както и станаха", обясни той.

Според него държавата много лесно се управлява, когато отделните съсловия се настройват едно срещу друго. "Само че така се управлява и една циганска банда. А аз не желая да живея в такава държава ... Хора, които по този начин мислят да управляват и дават признаци, че ще продължават да мислят да управляват така, е време да си идат. Аз искам нация, която работи по правилата, нация, която се вдъхновява от собствените си надежди, идеали, от собствения си народ, а не нация разединена, нация, омерзена от всичко. Светли празници ни чакат след 2-3 дни, какво правим ние в момента?", завърши той.

Може ли да се стигне до оспорване на тази експертиза и до насрочване на нова, трябва ли според председателя на етичната комисия към БЛС министър Цветанов да подаде оставка и какво изобщо трябва да се направи оттук нататък можете да чуете в звуковия файл с интервюто с проф. Милан Миланов.

BgTimes.Net

М. Миланов: Да си идат хората, които мислят да управляват така

За съжаление България е в хуманитарна криза. Това е недоверие между професионални общности и съсловия и има една групичка, която се опитва да властва над тази държава, заяви по БНР проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия на БЛС.

Това не е прибързано действие, това е действие за отвличане на вниманието, каза проф. Миланов за думите на Цветанов за лекарите в Горна Оряховица и четените СРС-та в парламента. Ние ще преодолеем икономическата криза, но в тази хуманитарна криза не може да оцелеем, каза Милан Миланов. Министър Цветанов вместо да си кротне и да каже извинявайте нещо преувеличихме, той продължава да говори. Това не е наглост, това е друга степен на централно мозъчно заболяване, заяви проф. Миланов. "Това не може да се търпи. Ако дойде чуждестранна експертиза и каже още по-ясно за случая, ние какво още чакаме – изборите за президент ли.

Искам да задам следния въпрос – на базата на какво е постъпило оплакване, за да бъдат подслушвани моите колеги. От кого – от момичето ли, от майката ли, от кого? Цветанов обвинител ли е, какво значат тези СРС – това са разговори между колеги, които са стояли в болницата 15-20-30 часа. Тези хора не знаят ли, че ние живеем в тези болници", попита Милан Миланов.

Според него е един разумен ход Цветанов да подаде оставка, но за него ролята на министъра на здравеопазването е още по-лоша. Той се държеше много театрално с двете ръце за главата, когато неговият началник вицепремиер с предихание по Станиславски рецитираше СРС-та и каза, че го е срам от българските лекари. А сега искам да чуе, че аз изпитвам омерзение към него, а не срам, заяви проф. Милан Миланов.

"Защото да се откажеш от лекарското в теб значи да се откажеш от майка си и баща си, да се откажеш от вярата си. Това значи да забравиш какво си дрънкал в операционната. Много бързо стана политик този човек. За мен неговото отношение е много по-лошо от това на Цветанов. Хайде на Цветанов ще кажем - той ченге, той не знае. Но нашият човек, ужким, какво е неговото поведение", попита председателят на етичната комисия на БЛС.

"Той не можеше ли да дръпне настрана Цветанов и да му каже, че се излагат и че ще станем за резил, както и станахме. Цялата тази история е прекрасен облик на цялата ни държава. Това е отношението към лекари, наука, култура, докога ще ни настройват едни срещу други. Така тази държава не може да върви напред. Аз не желая да живея в такава държава. Хора, които мислят да управляват по този начин е време да си идат. Искам нация, която работи по правилата, която се вдъхновява от собствените си идеи, а не нация разединена, омерзена, светли празници ни чакат, какво правим в момента", възмути се проф. Милан Миланов. /БГНЕС

Интервю на Петър Волгин с проф. Милан Миланов - МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ ТУК.

София / България

BgTimes.Net

Няма коментари:

Публикуване на коментар